Digitaal uitwisselen met India

Onze digitale uitwisselingen met India vinden plaats binnen het Eumind netwerk. Eumind (Europe Meets India) is een scholennetwerk in India en Europa dat digitale uitwisselingen tussen klassen faciliteert. Leerlingen leren zo samenwerken met hun leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld, vergroten hun kennis over actuele thema’s zoals duurzaamheid en mensenrechten, en versterken hun interculturele vaardigheden.

Het doel

Wij geloven dat de wereld van morgen wereldburgers nodig heeft die over landsgrenzen heen kunnen communiceren en samenwerken. Die maatschappelijk verantwoord handelen en zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden ten opzichte van onze planeet. Het doel van Eumind is dan ook om zoveel mogelijk Indiase en Europese leerlingen met elkaar in contact te brengen, zodat ze van elkaar leren en interculturele vaardigheden, zoals nieuwsgierigheid en open staan voor andere culturen, versterkt worden.

De projecten

Eumind biedt elf thematische projecten aan. Een overzicht van de verschillende projectscenario’s, bijpassende leeftijdsgroep en link met het reguliere curriculum vind je hier.  Op  basis van de projectvoorkeuren wordt er een match gemaakt tussen een Indiase en Europese school.

De projecten lopen van september tot en met februari. De tijdsinvestering is ongeveer 1 les-uur per 1-2 weken. Leerlingen en docenten krijgen een projectscenario en handboek waarin ze stap voor stap worden meegenomen in het project en de deadlines. Elk project kent vier vaste projectonderdelen.

Projectonderdelen

  • Onderzoek of kunstproductie

In bijna alle projecten staat het doen van onderzoek centraal. Leerlingen bestuderen een maatschappelijke kwestie in hun land en vergelijken dit vervolgens met de uitkomsten van het onderzoek in het andere land. In de creatieve projecten ligt de focus op het produceren van kunst op basis van de cultuur en de input van de leerlingen uit het andere land. 

  • Videoconferenties

Minimaal twee keer per jaar is er een online meeting tussen de klassen. Zo kunnen leerlingen elkaar leren kennen, praten over cultuurverschillen en overeenkomsten en hun onderzoek of kunstproductie bespreken.

  • Zelfreflectie

Aan het eind van de projecten reflecteren leerlingen op hun samenwerking met de leerlingen van de partnerschool, de maatschappelijke kwestie die ze hebben onderzocht en hun eigen interculturele vaardigheden. 

  • Certificaat

De projecten worden beoordeeld door een internationale jury. Hebben de leerlingen hun project goed afgerond? Dan kunnen zij een Certificate of Good Practice of een Certificate of Excellence krijgen. 

Geschiedenis 

Euneos, een Finse organisatie gespecialiseerd in internationale lerarenopleidingen, richtte Eumind op in 2008, na een bezoek aan Panchgani en Mumbai. Samen met zes Indiase scholen startten zij een netwerk met als doel Europese en Indiase leerlingen met elkaar in contact te brengen. Ludo Mateusen en pater Joe Saldanha vertegenwoordigden respectievelijk de Europese en Indiase kanten van het netwerk. Later nam Jessie Vas het Indiase voorzitterschap over en waren zij en Ludo jarenlang de drijvende kracht achter het netwerk.

In 2018 werd het beheer van het netwerk overgedragen aan Globi, een Nederlandse organisatie gespecialiseerd in wereldburgerschap, internationalisering en interculturele vaardigheden. Rosanne Severs, directeur van Globi, heeft in 2019 het voorzitterschap overgenomen van Ludo. Ludo speelt nog steeds een actieve rol in het netwerk als ambassadeur van Eumind. In 2023 werd Eumind ondergebracht onder Stichting ICO (Intercultureel Contact in Onderwijs). 

Anno 2024, bestaat het Eumind netwerk uit ruim 90 scholen en wisselen jaarlijks meer dan 3000 leerlingen online met elkaar uit. Wij hopen ons netwerk en onze interculturele banden nog vele jaren verder uit te breiden. 

Lid worden van het Eumind-netwerk?

Meer dan 3.000 leerlingen doen jaarlijks mee aan de projecten van Eumind

 Euminds doel is zoveel mogelijk leerlingen uit India en Europa met elkaar in verbinding te brengen zodat zij van elkaar kunnen leren en hun vaardigheden als wereldburger kunnen versterken. Doe ook mee en word lid!